HOME

Jeg har svært ved at se de store fordele ved at skifte til sommer tid i mere end halvdelen af året. Derimod har jeg ikke svært ved at finde ulemper.

Vi har haft små børn i alle de år hvor der har været somemrtid. Det er først her de sidste par år hvor det sidste barn er blevet gammelt nok til at rette sig ind efter et ur. Ellers har vi hver gang haft 1-2 uger med besværlige børn, som ikke var til at få i seng en time tidligere og derfor ikke til at få op en time tidligere når sommertiden startede.

Det er da heller ikke smart, at netop som det om foråret er begyndt at blive lyst om morgenen, når man tager på arbejde, ja så stilles urene en time frem, så man igen skal tage på arbejde i mørke. Og det netop på et tidspunkt af året hvor vi i Danmark stadig har risiko for glat føre. Jeg er måske forudindtaget men bortset fra et par undtagelser, der bekræfter reglen, så har det altid været snevejr den første søndag med sommertid - og jeg opfatter ikke snevejr som sommer.
Tilsvarende kan vi opleve at der er morgentåge i oktober, men at tågen er lettet en time senere. Altså må adskillige bil-uheld kunne undgåes hvis sommertiden ikke strakte sig ind i oktober.

De senere år er jeg begyndt at køre på arbejde mod øst om morgenen. Det betyder at jeg skal køre mod den lavtstående morgensol et par uger om foråret. Dette generende element er netop overstået for mit vedkommende når sommertiden starter, hvorefter jeg igen et par uger senere skal opleve at køre direkte imod en lavtstående sol i et par uger igen.
Det er kun 2 uger siden jeg så 2 biler der var stødt sammen - ikke voldsomt, men nok til at de måtte udveksle adresser - og netop på et stykke hvor man næsten ikke kunne se noget for den lave sol. Så hvorfor skal mange mennesker have den ulempe forlænget?

De der møder til direktørtid (læs - de som beslutter sommertiden) har nok ikke de problemer. Mange kunne sikkert også slippe for disse oplevelser hvis sommertiden blev startet bare 1 måned senere og sluttede 1 måned tidligere.

Så 1. skridt er at forkorte sommeretiden med 1 måned i begge ender. Næste skridt er at vi slipper for at stille urene 60 minutter frem om foråret og 23*60 minutter frem til efterår (ja mange digitale vækkeure kan kun stilles ved at stille dem frem).

Når man f.eks. flyver til USA eller andre fjernt liggende tidszoner får man det råd at man skal gå ud i lyset for at holde sig vågen - med andre ord vores krop holder sig bedst vågen når det er lyst og man sover bedst når det er mørkt - derfor kan det ikke øge arbejdseffektiviteten når man skal stå op længe før solen står op.

Derfor støtter jeg Foreningen mod sommertid